De onderhandelingen tussen Brussel en Athene over de uitbetaling van een volgende tranche van de 86 miljard euro aan noodsteun zitten muurvast. Griekenland weigert regels in te voeren die er toe zouden kunnen leiden dat tienduizenden Griekse huiseigenaren op straat komen te staan.

De Griekse banken staan er nog steeds beroerd voor. Ze hebben tot 14 miljard euro extra nodig om overeind te blijven, zo maakte de Europese Centrale Bank (ECB)  onlangs bekend.

Eén van de zaken die de Griekse banken wankel maakt, is het grote aantal slecht leningen. Een fors deel daarvan bestaat uit hypotheken waarop niet of nauwelijks wordt afgelost. In totaal gaat het om circa 320 duizend Grieken die achterlopen bij hun betalingen.

Om de bankbalansen op te schonen zouden de grootste wanbetalers uit hun huis moeten worden gezet, maar daar heeft de regering in Athene geen zin in.

Op dit moment geldt er een wet die stelt dat iedereen met een huis dat 300 duizend euro of minder waard is, niet uit zijn huis kan worden gezet  als hij achterloopt op zijn maandelijkse hypotheekverplichtingen. Zo’n 130.000 Grieken maken op dit moment gebruik van deze beschermingsconstructie tegen huisuitzetting, zo schreef persbureau Reuters eind oktober.

In het hervormingspakket dat Brussel in juli afdwong bij  de linkse Griekse premier Alexis Tsipras wordt de grens tot waar huiseigenaren tegen huisuitzetting zijn beschermd verlaagd tot 120 duizend euro.

Premier Tsipras stelt dat die grens te laag ligt. Hij vreest tienduizenden Grieken deze winter op straat zullen belanden. Athene wil dat de grens in elk geval op 200 duizend euro blijft liggen.

Vluchtelingencrisis

Wat de discussie bemoeilijkt is het feit dat Griekenland onder druk van Duitsland heeft toegezegd 50 duizend vluchtelingen onderdak te geven. Wel onderdak geven aan tienduizenden Syriërs terwijl tegelijkertijd evengrote aantallen Grieken op straat belanden, dat is iets wat politiek moeilijk te verkopen is.

Volgens het Financieele Dagblad gebruiken de Grieken dat argument nog niet openlijk bij de onderhandelingen, maar hangt het wel boven de markt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl